Kandıra İlçesi Muhtarlar toplantısı Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un Başkanlığında gerçekleştirildi.
Kandıra İlçesi Muhtarlar toplantısı Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un Başkanlığında gerçekleştirildi.
Kandıra Namazgah Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Kandıra Kaymakamı Mehmet Ünal, İl Emniyet Müdür Vekili Kaan Yıkılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar Daire Başkanı Halit Bostan, Kandıra Muhtarlar Dernek Başkanı Mustafa Satılmış, Kamu kuruluşlarının İl ve İlçe Müdürleri ve Kandıra İlçesi Muhtarları katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un yaptığı konuşmalarında; “ 31 Mart mahalli idareler seçimlerinden sonra ilk muhtarlar toplantımızı Kandıra’da gerçekleştiriyoruz. Yerel yönetim seçimlerinde kazanarak, bu göreve seçilmiş olan bütün muhtarlarımıza başarılar diliyorum, onları tebrik ediyorum. Muhtarlarımızla belirli aralıklarla bir araya geliyoruz, onların taleplerini yerinde dinliyoruz. İlgili kurum müdürlerimizle birlikte bu ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz ve ilgili kurumlarımızla muhtarlarımızın taleplerini not alıyor, daha sonra neler yapabilirsek onları inceleyerek, kendilerine dönüş gerçekleştiriyoruz.
OKUL ÇAĞINDA OLUP OKULA DEVAM ETMEYEN HİÇBİR ÖĞRENCİMİZ KALMAMASI İÇİN BÜYÜK GAYRET GÖSTERİYORUZ.
Kocaeli’de yürüttüğümüz çalışmaların başında en önem verdiğimiz konuların başında eğitim geliyor. Eğitimde okul çağında olup okula devam etmeyen hiçbir öğrencimiz kalmaması için büyük gayret gösteriyoruz. Bu anlamda muhtar arkadaşlarımızın da kendi bölgelerinde bu tarz durumda bir öğrencimiz varsa mutlaka Kaymakamlığa ve ilgili kurumlarımıza bildirmelerini istiyoruz. Çocuklarımızın eğitim dışında kalmamaları büyük önem taşıyor. Eğitim çağını da geçmişse çocuğumuz, açık lise, açık ortaokula yönlendirmemiz mümkün.
Okumaz- yazmaz insanlarımızla ilgili bir kampanya gerçekleştirildi. Kocaeli olarak ulaşabildiğimiz bütün insanlara ulaşarak, okur-yazar hale getirmek için büyük gayret gösterdik. Olur ki mahallelerinizde okur-yazar olmayan insanımız varsa onlara da mutlaka bizlerle paylaşmanız ve bu yönde yapacağımız çalışmalara da destek vermenizi özellikle sizlerden istiyoruz.
OKUL ÖNCESİNDE 5 YAŞ GRUBUNDA %100 OKULLAŞMAYI HEDEFLEDİK.
Okul öncesinde 5 yaş grubunda %100 okullaşmayı hedefledik ve bunu gerçekleştirmek için de yoğun bir gayret gösterdik. 3-4 yaş da bizim için önemli ancak 5 yaşı okula almak istiyoruz. Okul öncesini önemsediğimizi belirtmek istiyoruz. 5 yaşında okul öncesinde bu çocuklarımızı alıp onların geleceğe daha iyi hazırlanmalarını arzu ediyoruz. Bu bakımdan muhtar arkadaşlarımızın da büyük bir titizlikle bu çalışmalarımıza destek olmalarını özellikle istiyoruz.
Eğitimde kalitenin daha üst noktalara çıkması için kodlama eğitim yapabilecekleri robotik sınıflar yapma eğiliminde Kocaeli genelinde bir çalışma başlattık. Her eğitim bölgesinde bir ilkokulumuza, ortaokulumuza ve lisemize kodlama sınıfları yapalım dedik ve Kandıra ilçemizi de bu anlamda planladık. Burada da bir ilkokulumuza, ortaokulumuza ve lisemize kodlama sınıfları yapma çalışmalarımız devam ediyor.
DAHA ÇOK İNSANIMIZIN HALK EĞİTİM KURSLARINDAN YARARLANMALARINI İSTİYORUZ.
Halk Eğitim çalışmalarını önemsiyoruz. İnsanımızın ihtiyaç duyduğu farklı seviye ve sürelerde onların sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişmelerine katkı sağlayacak kursların açılmasını istiyoruz. Bu konuda mahallelerimizde insanlarımız talep ettiği kursları Halk Eğitim Müdürlüklerimize, Kaymakamlıklarımıza aktardığınızda arkadaşlarımız bunları değerlendirecek ve çözüm üretmek için çalışma ortaya koyacaktır. Daha çok insanımızın bu kurslarda yararlanmalarını istiyoruz.
Okullarımızın güvenliğini önemsiyoruz. Okullarımızda çocuklarımızın güvenli bir şekilde evden okula, okuldan eve gidip gelmeleri konusunda hassas bir çalışma içerisindeyiz. Bu bakımdan Valilik olarak bir emir yayınladık. Özellikle okulların çevresinde öğrenci ve veli dışında başka kişi ve grupların beklemelerini yasakladık. Tespit edildiğinde, bunlara Kabahatler Kanununa göre idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca okul saatlerinde internet kafelerde hiçbir öğrencimizi görmek istemiyoruz. Okul saatlerinde öğrencimizi internet kafelerde buluyorsak o internet kafeye işlem yapıyoruz. Çocukların okula devamlılığının sağlanması ve eğitimden uzak kalmamaları konusunda da çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle ortaya koyuyoruz. Okul servis araçlarının kontrolü, denetimi oldukça önemli. Bu konuda Jandarmamız, Emniyetimiz ve Milli Eğitimimiz büyük bir hassasiyetle denetimlerini yapıyor ve onların olması gereken standartlarda çalışmalarını önemsiyoruz.
KOCAELİ GENELİNDE NÜFUSUMUZUN %50.9’U YENİ KİMLİK KARTLARINI ALMIŞ DURUMDA
Bildiğiniz gibi yeni kimlik cüzdanları veriliyor. Kocaeli geneline baktığımızda nüfusumuzun %50.9’u yeni kimlik kartlarını almış durumda. Belirli müracaatlar alınmak suretiyle vatandaşlarımıza bu hizmetler sunuluyor. 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle de ehliyetlerin değiştirilmesi ve pasaportla ilgili işlemlerde artık Nüfus İdareleri tarafından gerçekleştirilmeye başlandı. Nüfus İdaremizin yeni başlattığı bir başka hizmet ise; ağır hasta, yatalak veya çok yaşlı olup nüfus idaresine gelemeyecek durumda olan insanlarımız varsa nüfus idarelerimiz onların başvurularını evlerine giderek alacak. Dolayısıyla bu durumda olan vatandaşımız varsa onları ilgili kurumlarımıza bildirdiğinizde nüfus idaremiz onları belirli bir sıraya koyarak bu hizmeti sunacaktır.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEYİ SADECE POLİS VE JANDARMAMIZ DEĞİL, HEPİMİZ TOP YEKÜN OLARAK VERMEK DURUMUNDAYIZ
Bir diğer ağırlık verdiğimiz konu ise bağımlılıkla mücadele. Bu konuda Valiliğimiz koordinasyonunda Bağımlılıkla mücadele kurullarımız çalışıyor. İlçelerde kaymakam arkadaşlarımızın başkanlığında oluşturulan kurullarımız çalışıyor. Bu bizim için oldukça önemli ve hassas bir konu. Sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ve en önemli hususlardan biriside elektronik bağımlılıktır. Elektronik bağımlılık artık çok ciddi bir şekilde gençlerimizi ve toplumu tehdit eden bir boyuta doğru ilerliyor. Bu konuda duyarlı olmak ve olumsuzlukları yaşamamamız için almamız gereken tedbirleri baştan alıp, bu konuda herhangi bir sıkıntıya mahal vermemek için çalışmalarımıza büyük bir titizlikle devam edeceğiz. Uyuşturucu ile mücadeleyi sadece polis ve jandarmamız değil, hepimiz top yekun olarak vermek durumundayız. Herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor.
Geçtiğimiz yıl içerisinde yasa dışı göç ile ilgili Karadeniz kıyıları bir dönem kullanılmak istendi. Çok yakınımızdaki Karasu’dan çıkan bir tekne battı ve insanlar yaşamını kaybetti. Özellikle muhtar arkadaşlarımızdan kendi bölgelerinde tanımadıkları yabancı kişiler varsa bunları mutlaka polisimize ve jandarmamıza bildirmelerini istiyoruz. Bu bölgenin yasa dışı bir göçe mekan oluşturmasına asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın duyarlı olmalarını istiyoruz.
Hepimizin bildiği gibi ilçelerimizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız var. Bu Vakıflarımız ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardım yapıyor. İhtiyaç sahibi olduğu halde başvurmamış vatandaşlarımız olabilir. Bunları görmeniz ve tespit etmeniz durumunda hemen Kaymakam arkadaşlarımıza iletmenizi istiyoruz.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN KOORDİNASYONUNDA BİR ENGELLİ BİLGİ BANKASI YAZILIMINI YAPTIK
Kocaeli Valiliği olarak bir Engelli Bilgi Bankası oluşturuyoruz. Buradaki temel amacımız; Kocaeli’de ki bütün engellileri bir web sayfasında görebilmek ve bununla ilgili yapabileceğimiz çalışmalarda bize bir artı oluşturmasını sağlamaktır. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda bir engelli bilgi bankası yazılımını yaptık ve çalışmalarını tamamladık. Devletimizin engelli vatandaşlara sunduğu çok önemli hizmetler var. Bundaki temel amaçlardan biriside engelli olduğu halde devletin sunduğu bu imkanlardan yararlanamayan vatandaşlarımız olabilir. Bu vatandaşlarımızı bilmek ve onlara devletin sunduğu bu imkanları onlara aktararak, yararlanmalarını sağlamak amacındayız. Bu bakımdan mahallenizde, bölgenizde engelli olduğu halde kayıtlarımıza girmeyen engellilerimiz varsa onları İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bildirmenizi istiyoruz. Çünkü onlarla ilgili verilere sağlıklı olarak ulaşmamız bizim için önemli. Engelli olmak için %40 raporlu olmak gerekiyor diye bir durum yok. %40’ın altında da engel durumları olabilir. Çünkü Milli Eğitim mevzuatı açısından %40’ın altındaki engellilerimize de kaynaştırma sınıflarında farklı eğitim modelleriyle eğitim vermemiz gerekiyor. Bu bakımdan bu engellilerimizin durumlarını da çok net bir şekilde ortaya koymamız gerekiyor.
İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda yatalak hasta durumunda olup, hastaneye gidemeyecek durumda olan insanlara da evde sağlık hizmeti veriliyor. Bu bakımdan bölgenizde, mahallenizde hastaneye gidemeyecek durumda olan yatalak hastalarımız varsa bunları İlçe Sağlık Müdürlüğüne bildiriniz. Bu yönde ilçe belediyelerimizin ve Büyükşehir Belediyemizin de evde bakım hizmetleri var. Bunlar birbirini tamamlayan önemli hizmetler. Bunlar vatandaşlarımızın daha iyi bir yaşam sürmeleri için katkı sunacak hizmetlerdir.
YAKLAŞIK 1,5 YILDA HEDEF KİTLEMİZİN YAKLAŞIK %63’ÜNE YANİ 428 BİN KADINIMIZA ULAŞTIK.
Valiliğimiz himayelerinde başlatılan İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Kadın sağlığı Eğitimi projemiz var. Kadın Sağlığı Eğitimi projesinde de kadınlarımızı ilgilendiren konularda onlara eğitim vermeyi hedefliyoruz. 15-59 yaş grubu içerisindeki 673 bin kadımız Kocaeli genelinde bizim hedef kitlemizdir. Yaklaşık 1,5 yılda hedef kitlemizin yaklaşık %63’üne yani 428 bin kadınımıza ulaştık. Kandıra’da da bu çalışmalarımız devam ediyor. Henüz bu konuda eğitimler almamış mahallelerimiz varsa Kaymakamlıklarımızla İlçe Sağlık Müdürlüklerimizle koordine edilmek suretiyle bu eğitim çalışmalarımızı eğitim almamış kadınlarımıza iletmek istiyoruz.
SOKAKTA ÇALIŞAN VE DİLENEN ÇOCUK İSTEMİYORUZ.
Valilik olarak Kocaeli’de ortaya koyduğumuz bir başka çalışmada sokakta çalışan ve dilenen çocukların olmaması adına yaptığımız bir çalışmadır. Valilik olarak bir emir yayınladık. Sokakta çalışan ve dilenen çocuk istemiyoruz. Bunu ilk tespit ettiğimizde ailesine teslim ediyoruz. Eğer bir kez daha görürsek idari para cezası uyguluyoruz ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Sokaklar tehlikeli ve riskli. Çocuklar küçük yaşlarda sokaklara alıştığında farklı suçlarla karşılaşmak ve birtakım olumsuzlukları yaşamak durumunda kalabiliyor. Bu nedenle sokakta çalışan ve dilenen çocuk istemiyoruz. Ailenin ihtiyacı varsa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız var. Bu vatandaşlarımıza bir takım imkanları sunmak suretiyle varsa ihtiyaçlarını karşılarız. Çocukların yeri okuldur ve eğitimden uzak kalmamalıdırlar. Bu çalışmayı başlattığımız tarihten itibaren Kocaeli genelinde 966 çocuğumuza işlem yaptık. Temel amacımız ceza kesmek değil, çocuklarımızı sokakların tehlikeli ortamından uzak tutmaktır.
İMAR BARIŞI KONUSUNDA DUYARLI OLUNMASINI İSTİYORUZ.
Hepinizin bildiği gibi İmar Barışı ile ilgili bir çalışma yapıldı. Daha önce yapılmış ancak mevzuata uygun olmayan bazı hususlarda bir düzenleme yapılarak İmar Barışının süresi 15 Haziran 2019 tarihine uzatıldı. Bu 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olan binaları kapsıyor. Sonraki tarihte yapılanlar bu kapsamda değil. Zaman zaman sonradan yapılmış ve eskiden yapılmış gibi talepler olabiliyor. Bu doğru değil. Muhtar arkadaşlarımızın bu konuda duyarlı olması ve bu şekilde yapılan yapılar varsa bunları ilgili kurumlarımıza aktarmalarında yarar var. Bu konunun istismar edilmemesi gerekiyor.
SIFIR ATIK PROJESİ, MİLLİ EKONOMİYE KATKI SAĞLAMASI VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMESİ BAKIMINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde başlatılan bir Sıfır Atık projemiz var. Sıfır Atık projesinde de atıkları ayrı ayrı yerlere koyuyoruz. Bunlarda toplanırken belediyelerimiz tarafından ekonomiye kazandırılıyor. Kocaeli olarak bu konuda tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla bu çalışmayı başlattık. Hatta biz bir adım daha ötesine giderek belirli ilçelerde, sitelerde ve mahallelerde de Sıfır Atık Projesi ile ilgili eğitim çalışması vermek suretiyle bu çalışmaları başlattık. Çünkü bu Milli Ekonomiye katkı sağlaması ve çevre kirliliğinin önlenmesi bakımından büyük önem taşıyor. Bu konuda muhtarlarımızın da duyarlı olması Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılacak çalışmalarına katkı sağlamaları büyük önem taşıyor. Bu çalışmayı belirli mahalle ve köylerimize de taşıyabiliriz. Ben bu işe girmek istiyorum diyen muhtarlarımız varsa belediyemizle, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzle koordine edelim.
TRAFİK KAZALARINI EN AZA İNDİRMEK, CAN VE MAL KAYBINI AZILTMAK İÇİN GEREKLİ TÜM DENETİMLER GÜVENLİK GÖREVLİLERİMİZCE ARALIKSIZ DEVAM ETMEKTEDİR.
İçişleri Bakanlığımızın talimatıyla yapılan yeni bir çalışma var. Daha önceden trafikle ilgili denetlemeler ve ceza kesme işlemleri emniyet ve jandarma tarafından gerçekleştiriliyordu. Ancak daha sonraki süreçte İçişleri Bakanımızın talimatıyla emniyet ve jandarmadaki bütün görevlilere trafikle ilgili 3 konuda para cezası ve tutanak tutma yetkisi verildi. Bu 3 konu; araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak, emniyet kemeri takmama, trafikte makas atmaktır. Buradaki temel amacımız trafik kazalarını en aza indirmek, can ve mal kaybını azaltmaktır.
SURİYELİ VATANDAŞLARIMIZIN ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASI KONUSUNDA HASSASİYETİMİZ VE ÇALIŞMALARIMIZ DEV AM EDİYOR.
Suriyeli vatandaşlarımızın da bölgeye entegrasyonu, onların okula gitmesi, okullaşmaları konusunda büyük bir hassasiyetle bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyen Sayın Valimiz, toplantının yararlı geçmesi temennisinde bulundu.
Toplantının ardından Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, muhtarlarımızın sorun ve taleplerini dinleyerek, gereğinin yapılması ve takip edilmesi hususunda orada hazır bulunan kurum müdürlerine talimat verdi.