Araştırmacı-yazar Ali İhsan Adıgüzel ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Talha Dülgerbaki, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’na katıldı
Araştırmacı-yazar Ali İhsan Adıgüzel ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Talha Dülgerbaki, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’na katıldı
Araştırmacı-yazar Ali İhsan Adıgüzel ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Talha Dülgerbaki, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda sosyal medya ve iletişim konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi. Gençlerin ilgi gösterdiği söyleşide sosyal medyanın fayda ve zararları geniş bir perspektifte masaya yatırıldı.
DÜNYADA SOSYAL MEDYAYI EN ÇOK KULLANAN BİZİZ
Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleşen söyleşide ilk konuşmayı araştırmacı-yazar Ali İhsan Adıgüzel yaptı. Gençlerin sosyal medyayı aktif bir şekilde kullandıklarını anlatan Adıgüzel, “Ülkemizde sosyal medya kullanıcı sayısı diğer ülklerin iki katı düzeyinde. Bunun önemli bir kesmini de facebook ve instagram oluşturuyor. İlginin bu kadar fazla olması beraberinde sorunları getiriyor” dedi.
SOSYAL MEDYA SUÇU ORTAYA ÇIKTI
Söyleşide söz konusu sorunlardan birinin 20 sene öncesine göre değişen suç kavramı olduğu kaydedildi. Ali İhsan Adıgüzel bu aşamada kişi hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesi dolayısıyla topulumda sosyal medya suçu kavramının çıktığını kaydetti.
TOPLUMDAN UZAKLAŞTIRDI
Gençlerin bu dönemde yaşanan hızlı teknolojik gelişim nedeniyle adeta bir evrim yaşadığına dikkat çeken Adıgüzel, “Gençler, 21. yüzyıl teknolojisi ile tanıştı. Sosyal medyayı da içine alan bu teknoloji nedeniyle maalesef toplumdan uzaklaşma sorunları çıktı” şeklinde konuştu.
KONUŞAMAYAN AMA YAZAN BİR GENÇLİK
Sosyal medyanın gençler üzerindeki negatif taraflarından biri de ifade sorunu olarak ele alındı. Araştırmacı-yazar Ali İhsan Adıgüzel sosyal medyayı kullanan gençlerin konuşamayan ama yazan bir gençliği ortaya çıkardığını söyledi. Adıgüzel, “Gençlik bu dönemde konuşamıyor ama sosyal medyada son derece rahat bir şekilde ifade edebiliyor. Sosyal medyanın kimlik oluşumuna zararı var. Kişinin kendini farklı bir kimliğe sokma arayışı oluyor. Aslında olmayan özelliklerini topluma varmış gibi yasıtma halini yaşıyoruz. Birebir ilişkide ne ise o görünürken, sosyal medyada bu saklanabiliniyor” dedi.
SOSYAL MEDYAYA İLGİNİN NEDENLERİ?
Söyleşiye katılan Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Talha Dülgerbaki ise sosyal medyayı yazının icadından sonraki en önemli buluş olarak niteledi. Savaşların bile artık sosyal medya aracılığıyla duyurulduğunu anlatan Dülgerbaki, sosyal medyaya olan ilginin ve bu denli yaygınlaşmasının nedenlerini sıraladı. Dülgerbaki bu aşamada, “Sosyal medya anında ulaşım sağlıyor, özgür bir ortam, insanlar olaylara anlık tepki verebiliyor. Aynı zamanda çok geniş katılımlı ve çok fazla insanla iletişim halinde olunabiliniyor. Ucuz olması da yaygınlaşmasının en önemli sebepleri arasında” dedi.
ETKİLİ KULLANIMIN ŞİFRELERİ
Söyleşinin sonunda gençlere sosyal medyanın etkili kullanım formülleri verildi. Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Talha Dülgerbaki, gençlere sosyal medyada verecekleri mesajları kısa olarak vermelerini tavsiye etti ve “Fotoğraflarla yapılan paylaşımlar etkili oluyor. Birden fazla konuda paylaşım yapılmalı. Sosyal medya yazar ve fotoğrafçılığı ile ilgili eğitim alın. Fotoğraf açıları iyi ayarlanmalı. Paylaşımlarda dil ve görgü kurallarına uyulmalı. Sosyal medyada tartışmalardan uzak durun. En önemlisi sosyal medyadaki her bilgiye inanmayın” dedi.
GENÇLERLE SELFİE
Söyleşinin sonunda araştırmacı-yazar Ali İhsan Adıgüzel ve Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Talha Dülgerbaki, söyleşiyi izlemeye gelen gençlerle selfi çektirmeyi ihmal etmedi.
MİZACA GÖRE BESLENME
Öte yandan Kitap Fuarı’nın yedinci gününde Karamürsel Alp Salonu’nda Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi sorumlu doktorlarından Mustafa Çiftçi “Mizaca Göre Beslenme” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.